दूध सामान्य किसिमको तरल पदार्थ होइन, यसमा बोसोका साना कणहरू तथा केसीन (casein) नामक पदार्थहरू घुलिएर रहेका हुन्छन । जब दूधलाई तताइन्छ, यी पदार्थहरू दुधसँगै छुट्टिन थाल्छन र दूधलाई ढाकिने गरी मसिनो पत्रको निर्माण गर्छन । ताप बढ्दै जाँदा दूधमा भएको पानीवाफमा परिणत भएर हावामा उडेर जाने क्रममा यो पत्रको कारणले छेकिन पुग्छ र पत्र सँगै वाफ उड्न थाल्छ । जसले गर्दा दूध पोखिन्छ । तर शुद्ध पानी उमाल्दा कुनै पत्रको निर्माण नहुने हुँदा पानी पोखिन्न ।
Categories:
0 प्रतिकृयाहरू:
Post a Comment
तपाइको महत्वपुर्ण जिज्ञासा, प्रतिक्रिया, सुझाव , सल्लाहा आदी केही छ भने यहाँ लेख्नुहोस ।